2010-06-03 Edshultshall

Edshultshall på Orust i A-Ö serien Fartyget Westkust

Edshultshall på Orust i A-Ö serien Hamnen

Edshultshall på Orust i A-Ö serien Sjöbodarna
Edshultshall på Orust i A-Ö serien
Sjöbodarna

Edshultshall på Orust i A-Ö serien Lilla huset på 99 kvadratmeter tomt där bor Louice Stockelid med maken Stig Stockelid

Edshultshall på Orust i A-Ö serien Lilla huset på 99 kvadratmeter tomt där bor Louice Stockelid med maken Stig Stockelid

Edshultshall. En tungvrickare som hänför. En idyll på västra Orust där stillheten råder.

Ljugarbänken är numera tom. Här sitter inte längre några fiskegubbar och berättar sina historier. Men deras minne lever kvar. Eva och Kjell Eriksson har sitt hus mitt emot ljugarbänken och Kjell kan berätta hur gubbarna satt där och ljög.

Kjell har tagit över sin mormors hus, mor Tekla. I det huset fostrade hon 14 barn, utan vatten och andra bekvämligheter. I dag är huset ett älskat och vårdat fritidshus, dit Kjell och Eva åker så ofta de kan, om så bara för att klippa gräset och ta en kopp kaffe i trädgården.

För dem betyder Edshultshall mycket, eller Halla, som de säger.

– Det är underbart här, säger Eva. Man saknar människorna som inte finns kvar längre, men de finns ändå kvar i minnet.

Kjell växte upp i samhället. Hans moster hade mjölkaffär en bit bort. Det fanns ytterligare två affärer i byn. Nu finns det inte en enda affär, inte ens en glasskiosk. Det ger ett visst lugn åt samhället som uppskattas av de boende och sommargästerna.

Karin Gistedt

 

2 kommentarer om “2010-06-03 Edshultshall

Kommenteringen är stängd.