2010-0617 Garvaremyren

Garvaremyren Lisa Berneland, Maj-Greth Johansson, Björn Berneland och Bengt Johansson på ljugarbänken
Garvaremyren
Lisa Berneland, Maj-Greth Johansson, Björn Berneland och Bengt Johansson på ljugarbänken
Garvaremyren Björn Berneland och Bengt Johansson på ljugarbänken och hunden Lina
Garvaremyren
Björn Berneland och Bengt Johansson på ljugarbänken och hunden Lina
Garvaremyren Lisa Berneland
Garvaremyren
Lisa Berneland
Garvaremyren Lars Johnsson och Per Johnsson
Garvaremyren
Lars Johnsson och Per Johnsson

Garvaremyrarna är lite gladare, gästvänligare och trevligare än andra Uddevallabor. I alla fall om man får tro dem själva. Och det väljer vi naturligtvis att göra.

Skratten klingar högt över området från ”gubbarna” på ljugarbänken. Det är Bengt Johansson och Björn Berneland som satt ut sin bänk mitt på gatan för att se när Björns dotter, Lisa, byter däck på bilen. Det är lite typiskt Garvaremyren.

Här samlas man kring händelser, stora och små. Man småpratar, hjälps åt och bryr sig. När Maj-Greth Johansson syltar och saftar så får grannarna vara med och dela på godsakerna.

– Det är genuint och skönt här, säger Björn Berneland som har sina rötter i Göteborg, men som ändå räknar sig som en Garvaremyrare nu för tiden.

Och hunden Lina, 14 år, tycks skriva under på det där med att alla bryr sig. Hon får godsaker, blir klappad och är lite av kvarterets egen kelgris.

En bit bort bor bröderna Lars och Per Johnsson. De flyttade till Garvaremyren 1958 och bor kvar i det hus där de växte upp.

– Man flyttar inte så gärna härifrån, säger Per. Det är nära till allt, sju minuter till torget och ändå vildmarken inpå husknuten.

Garvaremyren ligger som inklämd mellan centrum och höghusen på Tureborg. Där står Junohusen i rader byggda på 1940-talet, numera ombyggda och förändrade, men ändå kända Junohus i grunden.

Karin Gistedt