2010-09-29 Järbo Dalsland

A-Ö Järbo Karl 12 Väg
A-Ö Järbo
Karl 12 Väg
A-Ö Järbo Karl 12 Väg Soldat torpet
A-Ö Järbo
Karl 12 Väg Soldat torpet
A-Ö Järbo Karl 12 Väg Soldat torpet
A-Ö Järbo
Karl 12 Väg Soldat torpet
A-Ö Järbo Vinnsäter
A-Ö Järbo
Vinnsäter
A-Ö Järbo Vinnsäter Göran Aronsson
A-Ö Järbo
Vinnsäter Göran Aronsson
A-Ö Järbo Allhem
A-Ö Järbo
Allhem
A-Ö Järbo Sten Åke Bandgren
A-Ö Järbo
Sten Åke Bandgren
A-Ö Järbo Bengt Åke Andersson, Göran Aronsson och Sten Åke Bandgren
A-Ö Järbo
Bengt Åke Andersson, Göran Aronsson och Sten Åke Bandgren
A-Ö Järbo Vinnsäter Sten Åke Bandgren
A-Ö Järbo
Vinnsäter Sten Åke Bandgren

Järbo ligger vid foten av Kroppefjäll och frågan är om det inte är den delen av Färgelanda kommun där stoltheten över bygden är som störst? Trots att det numera inte finns en enda affär kvar, skolan är nedlagd och många har flyttat från bygden, så lever framtidstron.

Alla i bygden hoppas att skolan snart är igång igen, då i privat regi. Och om skolan öppnar, då blir det inflyttning. Det är Järboborna övertygade om. Bohusläningen träffar tre av dem över en kopp kaffe i Allhem, Sten-Åke Band- gren, Göran Aronsson och Bengt- Åke Andersson.

– Skolan var navet och nedlägg- ningen slog nog hårdare än någon kunde tro, säger Göran Aronsson. Men vi tror att skolan är igång igen till hösten. Det finns så mycket engagemang så det kommer säkert att gå.

Järbo socken ligger i sydvästra Dalsland i Färgelanda kommun. Det bor omkring 350 personer i socknen. På 1960-talet fanns fyra affärer, skola och postkontor i byn. Kyrkan ligger mitt i byn. De äldsta delarna är från medeltiden, men den har byggts om genom åren och en tillbyggnad skedde på 1700-talet och i mitten av 1920-talet efter en brand.

Karin Gistedt