2010-11-11 Lur Bohuslän

A-Ö reasn går vidare nu är det L Lur  myskanka
A-Ö reasn går vidare nu är det L Lur
myskanka
A-Ö reasn går vidare nu är det L Lur Katten Pyttan Lena Lindh Gabrielsson med dottern Alwa och en myskanka
A-Ö reasn går vidare nu är det L Lur
Katten Pyttan Lena Lindh Gabrielsson med dottern Alwa och en myskanka
A-Ö reasn går vidare nu är det L Lur Katten Pyttan Lena Lindh Gabrielsson med dottern Alwa
A-Ö reasn går vidare nu är det L Lur
Katten Pyttan Lena Lindh Gabrielsson med dottern Alwa
A-Ö reasn går vidare nu är det L Lur Katten Pyttan
A-Ö reasn går vidare nu är det L Lur
Katten Pyttan
A-Ö reasn går vidare nu är det L Lur
A-Ö reasn går vidare nu är det L Lur
A-Ö reasn går vidare nu är det L Lur
A-Ö reasn går vidare nu är det L Lur
A-Ö reasn går vidare nu är det L Lur Macken
A-Ö reasn går vidare nu är det L Lur
Macken
A-Ö reasn går vidare nu är det L Lur Lursdörrfabrik Claes Hultman
A-Ö reasn går vidare nu är det L Lur
Lursdörrfabrik Claes Hultman
A-Ö reasn går vidare nu är det L Lur Elever i skolan på den dagliga promenaden
A-Ö reasn går vidare nu är det L Lur
Elever i skolan på den dagliga promenaden

Luringar, Lurisar eller Lur- bor? Ja, vad kallas man om man bor i Lur egentligen? Men bensinpriset på macken lurar ingen. Det visar att det var några år sedan man kun- de tanka bensin här. Det var 1997 man kunde få en liter bensin för 9:72.

Den lilla byn smyger sig på i änden av vägen från Tanumshede. Kyrkan står verkligen mitt i byn och är en pampig bygg- nad på en kulle. Den byggdes i mittenav1800-ta- let och ersatte då en 16m6edeltida stenkyrka. Inne i krykan finns dop- funten kvar från 1200-talet.

gott om fornminnen

Och det är en anrik bygd. Här duggar fornlämningarna tätt. Det sägs att namnet Lur kommer från det fornnordiska ordet ludr, som betydde tråg eller urholkad stock och ortnamnsforskare tror att det syftar på den sänka i vilken Lur- sjön ligger, som kan liknas vid en urgröpt stock. Det är inte bara macken som är stängd. Affären står igenbommad och det är ganska tyst och tomt i byn. Men i skolan är det rusch.Skolbarnen går sin dagliga motionsrunda runt kyrkan innan det är dags för lunch i matsalen. God mat, enligt några av eleverna. På dörrfabriken, ett stenkast från kyrkan, är det också full aktivitet. Här byggs dörrar som sprids över världen. Och här jobbar nog den ende Lurbon som är född i Flen,  Claes Hultman.  Det var hans pappa som drog igång snickerifabriken 1948 och Claes tog över efter ho- nom 1967. Nu är företaget norskt, men familjen är kvar i huset. Nu- mera jobbar Claes på fabriksgolvet och sonen Ralph har blivit platschef.  För Lena Lindh Gabrielsson är Lur hemma. Hon och maken Pontus flyttade hit för drygt fyra år sedan och de har rotat sig ordentligt med sina två barn. Här har de sitt hus, sina katter och myskankor.

Karin Gistedt