2010-12-09 Nättjebacka Dalsland

Nore Berrntsson ordförande Nättjebacka hembyggdsförening
Nore Berrntsson ordförande Nättjebacka hembyggdsförening
Nore Berrntsson ordförande Nättjebacka hembyggdsförening här vid röset på Kyrkvägen där en soldat mördades
Nore Berrntsson ordförande Nättjebacka hembyggdsförening här vid röset på Kyrkvägen där en soldat mördades
Nore Berrntsson ordförande Nättjebacka hembyggdsförening här vid röset på Kyrkvägen där en soldat mördades
Nore Berrntsson ordförande Nättjebacka hembyggdsförening här vid röset på Kyrkvägen där en soldat mördades
Nättjebacka kalhygge transport
Nättjebacka kalhygge transport
Nättjebacka rådjur
Nättjebacka rådjur
Nättjebacka Lelångestationen
Nättjebacka Lelångestationen
Nättjebacka Lelången
Nättjebacka Lelången

Nättjebacka hade tullstation och var Sveriges sista utpost mot Norge. Numera är det bara en landskapsgräns mellan Dalsland och Bohuslän. Men Nättjebackaborna skulle gärna vilja ha sin ortnamnskylt ute vid stora vägen, för att visa att de finns.

Vi är nog många som inte känner till så mycket om Nättjebacka, men det finns en som vet allt. Han heter Nore Berndtsson och han är som ett levande uppslagsverk när det gäller den här bygden. Vi träffas i hembygdsgården. Här låg tidigare byskolan, men den brann ner den 4 februari 1987. På några timmar var den fina gamla skolan förvandlad till en hög av aska. Kvar finns bara utedasset. Men med gemensamma krafter byggdes ett nytt hus upp, en modern hembygdsgård som blivit bygdens samlingslokal.

Här torkade man nät

Redan som pojk var Nore intresserad av sin hembygd och lapade i sig historier och berättelser om trakten. Han är noga med att det är Dalsland, och standaret med Dalslandstjuren har sin självklara plats i hembygdsgårdens paradskåp.

Nore berättar att namnet Nättjebacka troligen kommer från att man torkade fisknäten i backen ner mot sjön. Sjön Långhalmen har alltid varit fiskrik. Ett självklart namn, när man ser det framför sig. Hit fraktades också järnmalm på pråmar från Rådanefors, för att lastas om till häst för vidare transport de 14 kilometrarna ner till Uddevalla. Då var det en slingrande väg, innan 172:an byggdes år 1865.

Nore visar var kvarnen i Nättjebacka låg, kvarndammen finns kvar och en vacker stenbro. Och så berättar han om trollstenen, som ligger på andra sidan sjön. Den går knappt att nå vid den här årstiden, men sommartid kan man titta på trollet som försöker ta sig ner i vattnet. Solen gick upp för snabbt, trollet hann inte undan och blev förstenat och står så kvar än i dag. Hit leder Nore vandringar på somrarna och berättar om trollet.

Karin Gistedt