2011-05-14 Vassbotten

V Vassbotten
V Vassbotten
V Vassbotten
V Vassbotten
V Vassbotten
V Vassbotten
V Vassbotten Gerd Richa vid affären
V Vassbotten
Gerd Richa vid affären
V Vassbotten Rita Kristiansen tankar bilen
V Vassbotten
Rita Kristiansen tankar bilen
V Vassbotten Gerd Richa vid affären
V Vassbotten
Gerd Richa vid affären
V Vassbotten
V Vassbotten
V Vassbotten
V Vassbotten
V Vassbotten
V Vassbotten

Förr fanns här tullstationen på norska sidan. Och mängder av affärer. Då reste svenskarna långa vägar för att köpa mjöl och margarin och det var stundtals kaos i butikerna. Nu är alla affärer på norska sidan nedlagda. Det ser ödsligt och övergivet ut. En hund som går i löplina skäller på förbipasserande och en loj katt ligger i solgasset och njuter. Förfallet har tagit över.

Nu är det den svenska sidan som lockar, med billigare varor och drivmedel. Den lilla butiken i Vassbotten lever vidare, trots att det knappt finns ett enda hus inom synhåll.

Gerd Richa jobbar i affären och säger att det är 90 procent norrmän som kommer och handlar. De köper kött, tobak, öl, snus och kött.

– Och så godis och bensin förstås, säger hon. Det är tack vare kunderna från Norge som affären finns kvar. Annars hade det inte gått. Men affären är egentligen för stor på vintern och alldeles för liten på sommaren, för då är det mycket folk här.

Gruvpengar la grunden

Affären i Vassbotten öppnades redan 1892 av Janne Johannesson. Pengarna för att starta affären hade han jobbat ihop till i amerikanska gruvor. Senare tog sonen Erland över efter sin pappa. Det berättas att Erland riskerade livet då han smugglade varor och information över gränsen under kriget.

Efter kriget var det brist på det mesta i Norge och tullarna var stränga. Men Erland fortsatte att hjälpa grannfolket. Många fick handla på kredit, och det var pengar som sedan betalades tillbaka, enligt Erland Johannesson. Smugglingen skedde på raffinerat sätt, genom att kvinnorna surrade varorna med tygstycken på kroppen och männen fyllde golfbyxornas ben med godset.

Karin Gistedt