2011-05-19 Wounschvägen Grebbestad

W Wounschvägen i Grebbestad JAn Issa driver kebabben
W Wounschvägen i Grebbestad
JAn Issa driver kebabben
W Wounschvägen i Grebbestad Bertil Oscarsson
W Wounschvägen i Grebbestad
Bertil Oscarsson
W Wounschvägen i Grebbestad Fredrik Stenman stryker en båt med wax
W Wounschvägen i Grebbestad
Fredrik Stenman stryker en båt med wax
W Wounschvägen i Grebbestad
W Wounschvägen i Grebbestad

Wounschvägen är en liten gata som inte gör mycket väsen av sig. Den går från Sältevägen och Tage Wikströms väg ner mot småbåtshamnen och ut mot reningsverket.

Men det är en trevlig liten gata. Det säger Jan Issa som driver en kebabrestaurang här. Jan bor i Trollhättan, men driver restaurangen sedan några år tillbaks, tillsammans med sin bror.

– Vi ville ha något vid kusten och då blev det här, säger han. Det är ett trevligt ställe, lite för lugnt på vintern och kanske lite för stressigt på sommaren.

Han känner inte till bakgrunden till namnet på gatan utanför. Men det är inte så konstigt. Det gör ju knappt Grebbestadsborna själva.

Lade till ett o

Det var alltså Adam Johan Wunsch som var den förste i släkten att komma till Sverige och Grebbestad. På den tiden stavades namnet Wunsch. Senare kom många i släkten att lägga till ett o till stavningen – Wounsch.

Adam Johan Wunsch var född i Lemmet i Livland, nuvarande Lettland. Han ska ha gett sig på den militära banan tidigt i ungdomen och var volontär vid karelska dragonerna.

När hans förmyndare blev tillfångatagen vid Torneå ska Adam Johan Wunsch ha tagit hand om förmyndare Anders Boie af Gennäs ”Equipage” och fört det till Stockholm. Där togs den unge Wunsch omhand av Paul Rudebeck som var kapten vid Bohusläns regemente. Rudebeck hjälpte honom till en anställning vid sitt regemente med placering vid Tanums compani och därefter Bullarens och Sörbygdens compani.

Karin Gistedt