2009-02-06 Malmön Skymningsbilder

Lena Iwarsson kondis, bageri
Lena Iwarsson kondis, bageri
Bullmamma. För Lena Iwarsson var första besöket på Bohus Malmön som att komma hem. Hon och maken flyttade till ön och nu är rötterna djupt ner i stengrunden. Lena är nu både bullmamma och ambassadör på Malmön. I serien skymningsbilder har turen nu kommit till Bohus Malmön där Bohusläningens fotograf Lasse Edwartz visar den vackra naturen och speciella känslan som finns på ön. Men ingen enda av pyt- tarna visade sig för fotografen.
Bullmamma. För Lena Iwarsson var första besöket på Bohus Malmön som att komma hem. Hon och maken flyttade till ön och nu är rötterna djupt ner i stengrunden. Lena är nu både bullmamma och ambassadör på Malmön. I serien skymningsbilder har turen nu kommit till Bohus Malmön där Bohusläningens fotograf Lasse Edwartz visar den vackra naturen och speciella känslan som finns på ön. Men ingen enda av pyt- tarna visade sig för fotografen.
Lena Iwarsson kom på besök till Malmön för 30 år sedan. Dagen efter hade hon och maken Sten ställt sig i tomtkö. Det var här de ville leva sina liv. Nu har nästa dröm förverkligats för Lena, då hon startat ett litet bageri på ön. Och allt bakas från grunden med kärlek och omsorg.
Lena Iwarsson kom på besök till Malmön för 30 år sedan. Dagen efter hade hon och maken Sten ställt sig i tomtkö. Det var här de ville leva sina liv. Nu har nästa dröm förverkligats för Lena, då hon startat ett litet bageri på ön. Och allt bakas från grunden med kärlek och omsorg.
Båttrafiken är tät utanför Malmön, där fartygen drar förbi på väg till och från raffinaderiet.
Båttrafiken är tät utanför Malmön, där fartygen drar förbi på väg till och från raffinaderiet.
Bohus Malmön  Draget Stenindustrin på Malmön var den dominerande i Norden under många år. Nu är indu- strin död, men minnena finns överallt.
Bohus Malmön Draget
Stenindustrin på Malmön var den dominerande i Norden under många år. Nu är indu- strin död, men minnena finns överallt.
Gamla fiskehamnen ligger skyddad mot väder och vind. Den stod klar 1943.
Gamla fiskehamnen ligger skyddad mot väder och vind. Den stod klar 1943.
Bohus Malmön Draget
Bohus Malmön Draget
Bohus Malmön Draget
Bohus Malmön Draget
Bohus Malmön Draget
Bohus Malmön Draget
å Draget får man en känsla av att vara i en annan värld. Naturens krafter styr och regerar och det gäller att skydda sig mot väder och vind.
å Draget får man en känsla av att vara i en annan värld. Naturens krafter styr och regerar och det gäller att skydda sig mot väder och vind.
Bohus Malmön Gamla hamnen
Bohus Malmön Gamla hamnen
Bohus Malmön Gamla hamnen
Bohus Malmön Gamla hamnen
Malmön fick sin färjelinje 1953. Ön var en egen kommun mellan 1909 och 1952 och hade Nordens största stenindustri. Numera tillhör Malmön Sotenäs kommun och har drygt 250 bofasta invånare.
Malmön fick sin färjelinje 1953. Ön var en egen kommun mellan 1909 och 1952 och hade Nordens största stenindustri. Numera tillhör Malmön Sotenäs kommun och har drygt 250 bofasta invånare.
Bohus Malmön Fyren
Bohus Malmön Fyren
Bohus Malmön Fyren
Bohus Malmön Fyren
Bohus Malmön Fyren
Bohus Malmön Fyren
Malmön fick sin färjelinje 1953. Ön var en egen kommun mellan 1909 och 1952 och hade Nordens största stenindustri. Numera tillhör Malmön Sotenäs kommun och har drygt 250 bofasta invånare.
Malmön fick sin färjelinje 1953. Ön var en egen kommun mellan 1909 och 1952 och hade Nordens största stenindustri. Numera tillhör Malmön Sotenäs kommun och har drygt 250 bofasta invånare.

DET DOFTAR HIMMELSKT GOTT när man kliver innanför dörrarna till Lena och Sten Iwarssons lilla bageri på Bohus Malmön. Efter 20 år som lantbrevbärare har Lena förverkligat sin dröm och nu är släktens gamla recept avdammade och grunden till verksamheten.

– Jag säger att huvudingredienserna är smör, grädde och kärlek, säger Lena.

Och kärleken till Malmön är djup. Här har hennes rötter fått fäste. Hon pratar varmt om allt vackert som finns runt husknuten. Utsikten från farstukvisten är som ett konstverk och strax intill ligger den gamla fiskehamnen och fyren. Kattesands badplats ligger ett stenkast bort och det är kanske Sveriges vackraste bad. Men det är ute på Draget man får känslan av att vara i en annan värld. Här är träden pinade av vinden och huggen sten minner om öns huvud- näring under många år, stenhuggeriet.

Och kanske var det också här på Draget som pyttarna drev iland. Sägner berättar om småfolket som kom drivande från Jylland i Danmark till Malmön på ett isflak. Folket ska ha levt kvar på ön till mitten av 1800-talet. Sägnen säger att vid en större olycka till havs på 1820-talet omkom de flesta av pyttarnas manliga befolkning. Därefter blandades befolkningen upp med Bohusläns övriga befolkning. Än i dag lever berättelserna om pyttarna på ön.

Men Bohusläningen mötte tyvärr inga pyttar under sitt besök i skymningen.

Detta är det sista avsnittet i vår serie om olika orter i skymningsljus.

Karin Gistedt