19800410 Oljearbete i Norge

19800410Norge 039 (kopia)19800410Norge044 19800410Norge051

Dan Kjällgren från Hällevadsholm jobbade på Stord verft där de byggde oljeplattformar för den norska oljeindustrin i nordsjön. HAn bodde spartanskt i en barack och var bara där för att jobba. Alkohol var svårt att köpa på ön och det enda stället det fanns på var ett litet hus mitt på en äng som kallades " det lilla huset på prärien"
Dan Kjällgren från Hällevadsholm jobbade på Stord verft där de byggde oljeplattformar för den norska oljeindustrin i nordsjön. Han bodde spartanskt i en barack och var bara där för att jobba. Alkohol var svårt att köpa på ön och det enda stället det fanns på var ett litet hus mitt på en äng som kallades ” det lilla huset på prärien”
Den sjunkna oljeplattformenAlexander L. Kielland i Stavangers hamn. Alexander L. Kielland var en norsk oljeplattform stationerad i Ekofiskfältet i Nordsjön, som under en storm 1980 slog runt, varvid 123 människor omkom. En del av ett stag som gick sönder. Plattformen ägdes av det amerikanska företaget Phillips Petroleum och var döpt efter den norske författaren Alexander Lange Kielland. Efter 40 månaders drift användes inte plattformen längre för borrning utan nyttjades som kvarter för den närliggande plattformen Edda. Den 27 mars 1980 kl 18.30, just när merparten av de ombordvarande befann sig i plattformens biograf, brast ett av de stag som säkrade ett av de fem ben som plattformen stod på. Orsaken till detta visade sig vara sprickor i staget som troligen uppstått redan då plattformens tillverkades. Vädret var mycket dåligt, vind med stormstyrka och upp till orkan i byarna. Våghöjden var ca 8-10 meter. Plattformen, som byggts för att klara våghöjder upp till 30 meter, kom snabbt att luta med 40 grader, något som blev för mycket i kombination med det dåliga vädret. 20 minuter efter att man hört de första oljuden då staget brast kantrade plattformen och vände sig upp och ner. Vid olyckan räddades 89 människor medan 123 omkom. Plattformen bogserades senare till Stavanger och 1983 vändes den på rätt köl, undersöktes och i november sänktes Alexander Kielland på 700 m. djup i Nedstrandsfjorden.
Den sjunkna oljeplattformenAlexander L. Kielland i Stavangers hamn.
Alexander L. Kielland var en norsk oljeplattform stationerad i Ekofiskfältet i Nordsjön, som under en storm 1980 slog runt, varvid 123 människor omkom.
En del av ett stag som gick sönder.
Plattformen ägdes av det amerikanska företaget Phillips Petroleum och var döpt efter den norske författaren Alexander Lange Kielland.
Efter 40 månaders drift användes inte plattformen längre för borrning utan nyttjades som kvarter för den närliggande plattformen Edda. Den 27 mars 1980 kl 18.30, just när merparten av de ombordvarande befann sig i plattformens biograf, brast ett av de stag som säkrade ett av de fem ben som plattformen stod på. Orsaken till detta visade sig vara sprickor i staget som troligen uppstått redan då plattformens tillverkades. Vädret var mycket dåligt, vind med stormstyrka och upp till orkan i byarna. Våghöjden var ca 8-10 meter. Plattformen, som byggts för att klara våghöjder upp till 30 meter, kom snabbt att luta med 40 grader, något som blev för mycket i kombination med det dåliga vädret. 20 minuter efter att man hört de första oljuden då staget brast kantrade plattformen och vände sig upp och ner.
Vid olyckan räddades 89 människor medan 123 omkom. Plattformen bogserades senare till Stavanger och 1983 vändes den på rätt köl, undersöktes och i november sänktes Alexander Kielland på 700 m. djup i Nedstrandsfjorden.

Dan Kjällgren från Hällevadsholm jobbade på Stord verft där de byggde oljeplattformar för den norska oljeindustrin i nordsjön. HAn bodde spartanskt i en barack och var bara där för att jobba. Alkohol var svårt att köpa på ön och det enda stället det fanns på var ett litet hus mitt på en äng som kallades " det lilla huset på prärien"

19800410Norge046 19800410Norge045 19800410Norge043

t7Gatubild från Stavanger
Gatubild från Stavanger

Dan Kjällgren från Hällevadsholm jobbade på Stord verft där de byggde oljeplattformar för den norska oljeindustrin i nordsjön. HAn bodde spartanskt i en barack och var bara där för att jobba. Alkohol var svårt att köpa på ön och det enda stället det fanns på var ett litet hus mitt på en äng som kallades " det lilla huset på prärien"

19800410Norge041 19800410Norge040