1998-09-29 Vambola Kallaste

Han kom till Sverige i slutet på september 1944. Vambola Kallaste skulle fylla elva och hade flytt krigets Estland i en liten fiskebåt tillsammans med sin familj. – Vi kom hit med två resväskor och lite tyska pengar, som knappt var värda någonting. Jag har endast gått fyra år i grundskolan. I stället är det livet som har lärt mig, säger han. – Jag började vid Uddevallavarvet i tron om att jag sedan skulle fortsätta till sjöss. De där 18 månaderna slutade med totalt 28 år, säger han. I Uddevalla har Vambola Kallaste format sitt liv. Genom åren har han framför allt blivit en profil inom föreningslivet.
Sedan 1980 har Vambola Kallaste varit aktiv inom ABF:s fotoklubb. 2009 var han med och bildade Uddevalla Varvs- och Industrihistoriska förening. Dessutom är han engagerad i både Uddevalla Filmförening och Uddevalla Skidklubb. I Uddevalla har Vambola Kallaste format sitt liv. Genom åren har han framför allt blivit en profil inom föreningslivet.
2016 blev han utsedd kulturpristagare i Uddevalla.