Mer om Tyskland och kärnkraften

Tyska kärnkraftverk

Tyska kärnkraftverk

Häromdagen skrev jag om Vattenfalls process mot tyska staten och försvarade företags rätt att stämma stater. För detta har jag fått kritik, vilken kommer att publiceras på debattplats i Bohusläningen inom kort.

En uppmärksam läsare med tyskt påbrå uppmärksammade mig på att jag hade missat denna nyhet angående tyska statens övertagande av ansvaret för kärnkraftsavfallet:

Artikel auf ZEIT ONLINE lesen: http://www.zeit.de/politik/deutschland/2016-10/atomkraft-entsorgung-atommuell-milliardenpakt-bundesregierung?wt_zmc=sm.ext.zonaudev.mail.ref.zeitde.share_small.link.x

Han undrade försynt om jag inte hade missat att Vattenfall hade nått en uppgörelse med tyska staten.

Men detta handlar inte riktigt om samma sak som Vattenfalls stämning.

Mitt svar, i redigerat skick:

Tack för detta. Det är ju dock inte så att staten ändå kompenserar för planerad utebliven vinst under kärnkraftverkens återstående livslängd – som jag uppfattar det. Det är ett förslag på att företagen själva ska fondera pengar i utbyte mot ansvarsfriskrivning – så som jag uppfattar det. Och det är inte så att företagen är jättenöjda med tyska statens förslag.

“The operators — EON SE, RWE AG, Energie Baden-Wuerttemberg AG and Vattenfall AB — said that the commission’s proposal would “overburden energy companies’ economic capabilities.” They’re suing in order to get compensated for the nuclear exit.”

Källor:

http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-10-11/germany-said-to-reach-pact-on-nuclear-waste-with-utilities

http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-10-03/closing-the-book-on-nuclear-power-isn-t-easy-quicktake-q-a

http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-03-15/eon-chief-teyssen-urges-court-for-fairness-over-nuclear-exit

Min poäng är att skiljedomar och regler om investeringsskydd är bra – i princip. Sedan kan man ha synpunkter på om företagen krav i de enskilda fallen är rimliga eller ej. Frihandelskritiker tenderar ju att tycka att alla företagens krav är orimliga. Jag tycker inte det, utan tycker just att det är bra att frågor avgörs i juridiska processer.