Det är inte fel att äta rester

en tallrik töms på sitt innehåll
Matsvinn – en het fråga

Min kollega Ingvar Spetsmark rapporterar om en undersökning om matsvinnet i Lysekils kommun. Det är uppseendeväckande stort, men kostchefen konstaterar att det nog finns ett rejält mätfel. Hon vill göra om undersökningen, för svinnet brukar inte vara mer än 5-10 procent.

Artikeln: http://www.bohuslaningen.se/nyheter/lysekil/kostchef-kritiserar-rapport-om-matsvinn-1.3907646

Men det finns några stycken som jag tycker är intressanta i rapporten:

Genom vårt arbete har vi också fått kännedom om att det krävs stora administrativa resurser och åtgärder kring interndebitering av kost.
Utifrån det som framkommit kan antas att genom att laga mat på plats skulle det kunna spara tid, pengar och bidra till en bättre arbetsmiljö.

Reflektioner: Centralisering av matlagning innebär vissa besparingar, men den interna byråkratin blir omfattande om varenda skola eller äldreboende är interna kunder. Därför kan det faktiskt vara bättre att laga mat på plats.

Om varje matlagningsenhet ser sig som en restaurang som ska utnyttja resurserna på bästa sätt, då tror jag att man utnyttjar resurserna på bästa sätt. Exempelvis kan man använda rester till nästa dags matlagning. Varje kock kan ju berätta att i många grytor och soppor som serveras till dagens rätt så kan en rätt stor del av innehållet innehålla råvaror som egentligen var inköpta till andra rätter, men blev över.

Men, ett problem är att Sverige har brist på utbildade kockar:

http://www.di.se/artiklar/2016/8/25/akut-kockbrist-i-sverige/

Därför har kommunerna en utmaning att locka engagerad och duktig personal som vill laga mat för skolor och äldreboenden. Jag tror inte att några kommuner kan locka med höga löner. Men varför inte stor frihet i arbetet, bra arbetstider och god arbetsmiljö? Kanske är det en bra arbetsmarknad för kockar som vill lämna stress i restaurangbranschen och varva ned? Jag tror att det kan vara en bra strategi.