Fullmäktige kommer att bevisa Parkinsons lag

Kommunfullmäktige.
Kommunfullmäktige.
Jag brukar inte sticka ut hakan och förutsäga framtiden likt Leif G W Persson, men inför onsdagskvällens fullmäktigemöte i Uddevalla vågar jag nog gissa att det kommer att bli långa debatter om

A ) Bredden på simbassängen i det badhus som ska byggas.

B ) Om husen på Bodele-området ska rivas eller ej.

Båda frågorna är konkreta och enkla att relatera till. Alla kan själva föreställa sig om ett hus finns eller inte. Alla kan förstå att det är skillnad om man kan åtta eller tio banor i bredd i en simbassäng. Men ingen av dessa två frågor är egentligen avgörande för kommunens framtid i det långa loppet. (Den lokala opinionen och Uddevalla Sim får ursäkta.)

I båda dessa frågor har Alliansen lagt egna förslag och reservationer i kommunstyrelsen, så debatt kommer det att bli. Alltså kommer kommunfullmäktige att bevisa en av C Northcote Parkinsons lagarLaw of triviality, vilket på svenska är känt under termen cykelställsfråga.

Från Wikipedia: ”Uttrycket härstammar från boken Parkinsons lag av C. Northcote Parkinson, där det finns en beskrivning av ett styrelsemöte där två frågor står på dagordningen: bygge av ett kärnkraftverk och bygge och målning av ett cykelskjul. Kärnkraftverken klubbas igenom utan diskussion, eftersom frågan är för komplicerad och man antar att de ansvariga vet vad de gör, medan större delen av mötestiden upptas av diskussion kring placering och färgval av cykelskjulet, eftersom alla kan visualisera cykelskjulet. På svenska har det vedertagna begreppet emellertid blivit en fråga om ett cykelställ i stället för om ett cykelskjul.”

För den intresserade finns kommunfullmäktiges handlingar här:

http://www.uddevalla.se/kommun-och-politik/politik-och-demokrati/moten-och-protokoll/kallelse-och-protokoll/kommunfullmaktiges-kallelse-och-protokoll.html 

Men en varning: Tryck inte på printknappen. Jag lovar dig: så mycket papper har du inte i din skrivare!

 Uppdatering tisdag kväll: Från Magnus Jacobsson (KD) fick jag yrkandena som Alliansen kommer att lägga.

KF 

Ärende 10, Badhus, 

– att simklubben samt motsvarande brukare skall i största möjliga mån hållas skadeslös under byggperiodcn,

– att skolorna i kommunen skall hållas skadeslösa under byggperioden

– att 50-metersbasängen skall innehålla 10 simbanor

Ja, det är väl bara att ha popcorn redo! 

Kommentarer om “Fullmäktige kommer att bevisa Parkinsons lag

Kommenteringen är stängd.