USB-attacken var kanske klumpig – men inte mindre farlig

Lindholmen science center
Lindholmen science center

IDG.se har skrivit om den så kallade USB-attacken mot Lindholmen Science Center.

”Det var utanför företaget CEVT:s kontor på Teres Svenssons gata 15 på Lindholmen som två usb-minnen hittades på tisdagen. Företaget undersökte minnena och konstaterade att de innehöll skadlig programkod med troligt syfte att låsa datorn om en användare öppnar filerna.

Efter en intern varning lämnades ytterligare fem usb-minnen som hittats runt om på Lindholmen in, enligt CEVT. Utöver detta har ett minne lämnats in till Lindholmen Science Park, vars it-avdelning polisanmält det inträffade.”

Läs om detta här:

http://www.idg.se/2.1085/1.678293/usb-attack-lindholmen 

Nu visade det sig att det fanns en del saker som gjorde att man kunde fatta misstankar. Bland annat minnena hade en väldigt liten kapacitet, 64 MB. Det kan ju ”bara” ha varit ett klumpigt försök att sprida så kallad ransomware. Men även det skulle kunna få allvarliga konsekvenser för de företag som finns på Lindholmen Science Center. Och vilka företag finns där? Jo:

Företagen på Science Center.
Företagen på Science Center.

Ericsson, Volvo Cars, Volvo, Saab och Telenor bland andra. Företag som i olika utsträckning jobbar mot försvaret och som på flera sätt är världsledande i sina branscher. Att USB-minnena släpptes utanför ett hus där alla dessa företag är samlade är nog ingen slump. Det finns nog en hel del data hos företagen som är intressanta för främmande makt, konkurrenter eller andra ljusskygga element.

Det ska bli mycket intressant att se vad polisen kommer fram till. Det kan mycket väl vara ett klumpigt försök från någon lokal förmåga – men det kan också vara något allvarligare.

Tillsvidare: Var försiktig med vad du klickar på!