Nazister flaggar för sin närvaro

NMR demonstrerar.  Foto:  TT (arkivbild)
NMR demonstrerar. Foto:
TT (arkivbild)

Idag har Bohusläningen, GP och Eskilstunakuriren rapporterat om nazistiska propagandaaktioner på flera ställen i landet. Det handlar om flaggor och banderoller som har hissats upp längs vägarna.

Det är tydligt att insatserna är koordinerade och det valda datumet är en tydlig symbol: Hitlers födelsedag. Det är alltså någon av de nazistiska rörelserna som vill väcka uppmärksamhet för sin avskyvärda ideologi och hylla en massmördare.

Idag var det bara propaganda, men höstens bombattentat har visat att de nazistiska rörelserna kan genomföra allvarliga terroristdåd. (De som är häktade har kopplingar till Nordiska Motståndsrörelsen.)

Det verkar som om den nazistiska rörelsen radikaleras, även om antalet anmälda aktiviteter varierar. Tidningen Expos årsrapport för 2015 visar detta. (Man kan anta att årsrapporten för 2016 kommer snart.) Asylboenden är ett mål för nazistiska attacker:

”En sak är klar. För den som genomfört en attack har den rasideologiska miljön som helhet varit någon att luta sig emot eller inspireras av. Där finns en gemensam berättelse om ett Sverige på väg mot avgrunden. Ett budskap som kan få följare att dra slutsatsen att man, som Nordisk ungdom uttrycker det, ”faktiskt kan gör någonting” åt situationen.” 

”Den svenska nynazismen ignoreras på egen risk” skriver Csaba Bene Perlenberg på ledarplats i GT.

Dagens insats visar att det finns en organisation för koordinering av insatser och att det finns aktiva grupperingar på flera håll i landet, bland annat i Bohuslän. Detta är något vi inte får ignorera.

 

 

 

 

 

 

Kommentarer om “Nazister flaggar för sin närvaro

Kommenteringen är stängd.