Ekeroths sista strid?

Kent Ekeroth
Kent Ekeroth

Sverigedemokraterna har under de senaste åren agerat snabbt och hårt mot medlemmar som har gjort rasistiska inlägg på sociala medier eller blivit fällda för brott.

Men skandaler som har drabbat de översta ledarskikten i allmänhet och Kent Ekeroth i synnerhet, där har partiledningen inte varit lika hård.

Fram tills nu. Efter den fällande domen mot Ekeroth för ringa misshandel, är gruppledare Mattias Karlsson tydlig med att Ekeroth bör avsäga sig sin riksdagsplats. Karlsson berättar också att man har haft upprepade samtal och kommunikation med Ekeroth. När man lyssnar på Karlsson så låter det som en chef som arbetar med ett jobbigt personalärende och uttrycker sig diplomatiskt.

Ekeroth har tidigare haft en stark ställning inom partiet genom hans genomslag på nätet. ”Hans imperium på sociala medier med sajter och nättroll utgör i praktiken partiets stormtrupper.” skriver Aftonbladet. I Sydsvenskan skriver Sofia Nerbrand att SD:s topp och rötter är bruna.

Det säger något om SD att historien om att partiet har polisanmält en annan riksdagsledamot, Anders Forsberg, som utnyttjade partikassan som sin egen privata bank, inte alls har blivit lika uppmärksammad. Kanske på grund av att Mattias Karlsson tycker att Forsberg är så kompetent på jordbrukspolitik att partiet ändå måste använda hans tjänster, trots att han lämnar riksdagen. Ett mycket udda förfarande.

Kent Ekeroth kan mycket väl sitta kvar i riksdagen till nästa höst, även om han uppmanas att avgå. Det kan SD inte göra något åt. Ekeroth blir ju i såfall heller inte ensam i partiet om detta. Frågan är vad han gör sen? Kanske fortsätter han sin karriär på en rasistisk sajt eller startar en egen. Ekeroth kanske fortsätter då att vara en tillgång för partiet – men i en annan roll. Något säger mig att detta kanske är något som Mattias Karlsson skulle tycka vara en mycket bättre lösning än att ha Ekeroth i Sveriges riksdag.