Med Pride i Bohuslän

pride

Idag startar Hamburgsund Pride, ett initiativ i en liten ort som har blivit mycket stort. Klockan 13.00 talar Baloo Blomqvist om hans tillvaro som transexuell person i Fjällbacka. I dagens tidning har vi en intervju med honom och hans mamma.

Det är kul att initiativtagaren Jon Larsson med flera har lyckats med detta i lilla Hamburgsund. Det har inte kunnat bli verklighet utan stöd från lokala organisationer, politiken och även näringslivet. RFSL berättar i dagens tidning att det finns över 60 lokala pride-arrangemang i Sverige i år.

Förra året skrev Padma Schrewelius på ledarplats: ”Situationen för hbtq-personer är allvarlig: En stor majoritet i Europa är rädda för att visa vilka de är och visa sin kärlek för en partner öppet. Risken att utsättas för våld är överhängande. Hbtq-rättigheter är inte speciella rättigheter för vissa minoriteter. Det handlar om att mänskliga rättigheter ska gälla alla.”

Det är tyvärr fortfarande en aktuell text.