Petningen av Torstensson modig

Är det äntligen dags för kroppsbördiga Jenny Alm att få sitt genombrott i landslaget? Ja, nu får hon i alla fall en sin stora chans. Förbundskapteten Henrik Signell väljer nämligen att peta storstjärnan Linnea Torstensson till EM i december. Något som verkligen gav eko i handbollsvärlden under tisdagen.

Torstensson har varit landslagets stora stjärna de senaste åren och den man förlitat sig på både framåt och bakåt. Kanske alltför mycket. Men nu anser Signell att målvakterna, Isabelle Gulldén och Sabina Jacobsen är viktigare. Då petar han Torstensson och ger andra spelare chansen på den positionen. Bland annat Jenny Alm som är den spelare som mest liknar Torstensson i spelstilen, men som inte haft det rätta självförtroendet hittills och helt enkelt inte räckt till när hon väl fått chansen.

Jamina Roberts är en annan typ av spelare exempelvis. Jag vill inte sätta onödig press på Jenny Alm men det går inte att komma i från att jag vill se att hon tagit ett kliv till nu som proffs i danska Esbjerg.

Jag tror också det är exakt den effekten Signell vill ha – att andra spelare kliver fram. Dags att göra det alltså. Och i ärlighetens namn har inte det svenska damlandslaget utvecklats särskilt de senaste åren. Jag ville göra jämförelsen med att ett handbollslandslag utan Torstensson är som fotbollslandslaget utan Zlatan. Att fler lyfter sig där under. Men då protesterade kollega Weiefors högljutt och sa att det är inte över huvudtaget jämförtbart. Zlatan är en idrottsman utöver det vanliga och han slutade ju faktiskt självmant i landslaget. Plus att någon sådan effekt har vi inte sett ännu. I alla fall inte på det spelmässiga planet. Möjligen har det blivit lite mer öppet.

Som zlatanist ger jag mig där.

160816 Sveriges Linnea Torstensson deppar efter fšrlusten i kvartsfinalen i damernas handboll mellan Sverige och Norge den 16 augusti 2016 under OS i Rio de Janeiro. Foto: Daniel Stiller / BildbyrŒn / kod DS / 59034
Linnea Torstenssonunder OS i Rio de Janeiro 2016.
Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån
161023 Esbjergs Jenny Alm och SŠvehofs Elin Enhšrning under en handbollsmatch i Champions League den 23 oktober 2016 i Gšteborg . Foto: Daniel Stiller / BildbyrŒn / kod DS / 59058
Jenny Alm och Elin Enhörning i Champions League mellan Esbjerg och Sävehof .
Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån