Ljungskile spelar för sin överlevnad

I helgen spelar Ljungskile en riktig ödesmatch i superettan. Det är inte ens säkert att det räcker med seger över Trelleborg för att klara nytt kontrakt. Assyriska får inte vinna över Örgryte. Det finns också en annan chans och det är att Syrianska förlorar hemma mot Gais. Det kommer att bli en oerhört intressant helg och precis som min kollega Erik Weiefors skriver i sin krönika ï dag så har vi lärt oss att aldrig räkna bort Ljungskile.

Jag har följt laget i 20 år och varit med om det mesta. Men så här illa har det aldrig varit tidigare är min bedömning. Det finns absolut spelarmaterial för att spela i superettan, men i år har man inte fått i hop det. Jag tycker också det är tråkigt att inte fler egna talanger fått chansen i A-laget i år. Det är ett stort underbetyg åt den Akademi som man hade så stora planer för. Fler borde fått chansen, i alla fall för inhopp.

Jag får väldigt mycket tips och många hör av sig och vill prata Ljungskile just nu. Där dyker upp tips om det mesta. Från att det blir konkurs vid en degradering till vilka tränare som skulle kunna vara på väg in i föreningen om nu varken Lukic eller Stiller stannar. Konkurs är ett högst rimligt scenario. Jag tror en degradering skulle vara betydligt mer ödesdiger än vad de ansvariga vill erkänna. Både LUkic och Stiller sägs vilja stanna i LSK – men från att säga det till att verkligen göra det är steget långt.

Hur som helst så är Ljungskile inne i en väldigt tung period just nu. Både ekonomiskt och sportsligt. Det håller naturligtvis inte i längden. Hur många gånger jag skrivit det genom åren vet jag inte, men det är några hundra. Och ständigt har föreningen rest sig och tagit sikte mot toppen igen. I veckan träffade jag ordföranden Erland Holmdahl som sa att 20 års erfarenhet av elitfotboll försvinner ju inte bara så där. Det har naturligtvis rätt i, men jag tror en viktig sak för att skapa sportslig stabilitet på sikt är att ha lite flyt med värvningarna och även våga satsa på egna talanger. Den där fingertoppskänslan som Tor-Arne Fredheim hade den saknades väldigt tydligt i år, även om han också misslyckades och tog in alldeles för skadebenägna spelare. För det är det som är Ljungskiles problem. Man har inte råd att misslyckas.

På lördag kväll vet vi hur det gick!

161023 Ljungskiles Ahmed El-Amrani deppar efter mŒl av Degerfors under fotbollsmatchen i Superettan mellan Ljungskile och Degerfors den 23 Oktober 2016 i Ljungskile. Foto: Sebastian Lamotte / BILDBYRN / Cop 103
Ljungskiles Ahmed El-Amrani deppar efter mål av Degerfors. Foto: Sebastian Lamotte / BILDBYRŁN