20 år efter Ljungskile SK:s under i Umeå

När Ljungskile SK nu lämnar elitfotbollen är det nästan på dagen 20 år sedan undret på dåvarande Gammliavallen i Umeå,  De drygt 90 minuterna då Ljungskile SK för alltid tog en plats i den svenska fotbollshistorien.

Förutom laget var vi inte många bohusläningar på plats den där söndagen, men  den långa resan skulle visa sig vara värd besväret.

De yttre förutsättningarna då var lika lite lite anpassade för fotboll som de var på Uddevalla arena i lördags. Snöblandat regn, vind och en isande kyla.

”Är det begravning eller”?

Ingen utanför laget trodde egentligen att LSK skulle kunna komma tillbaka efter 0-1-förlusten i den första kvalmatchen hemma på Skarsjövallen. Det här var dock innan den berömda LSK-andan blivit riksbekant.

Det är så mycket att minnas från själva matchen, men såväl lagledaren Bror Wålemarks barfotadans på det kalla och blöta gräset efter slutsignalen som tränarens Lars-Olof Mattssons fråga ”Är det begravning eller?” till den chockade och nedstämda Norrlandspressen är också ögonblick som är omöjliga att glömma.

Själv hade jag för en gångs skull påtagligt svårt att beskriva vad jag just upplevt.
Det var inte första gången som jag på plats sett LSK klättra i seriesystemet, men vem kunde tro att seriesegern i division 5 1990 skulle sluta i ett allsvenskt avancemang sex år senare?

13641241_10154589260893646_3248125548184749018_o

Fotbolls-Sverige häpnade med all rätt och jämförde klubben med fiktionens Åshöjdens BK. Klubbens chanser att hänga kvar dömdes dock nästan enhälligt ut. Visst blev det degradering hösten därpå, men resan var inte på något sätt över.

16 säsonger i näst högsta serien

Efter att ha ramlat ur den första Superettan 2000 och flyttats ned till division 2 gjorde LSK 2007 allsvensk comeback. Sedan dess har laget hållit en plats i eliten och till och med kvalat  till allsvenskan ännu en gång, mot Gefle 2014.

Man kan aldrig räkna ut Ljungskile. Det där har jag hört och själv sagt otaliga gånger. Två allsvenska sejourer och totalt 16 säsonger i näst högsta serien talar också sitt tydliga språk.

Den största utmaningen väntar för Ljungskile SK

Ljungskile SK:s framgångar har inte varit byggd på tur eller tillfälligheter, men klubben, som med en närmast Houdinisk förmåga lyckats bryta sig ur alla sorters besvärliga lägen, står nu inför den troligen största utmaningen i sin 90-åriga historia.

Oavsett vad som väntar kommer LSK:s resa att förbli unik och det har varit fascinerande att ha fått följa den på nära håll.

Finns det mer att trolla fram ur hatten? Går det att på nytt trotsa oddsen på och vid sidan av planen? Överraska oss gärna.

Nästa år slåss två lag i söderettan om titeln bäst i kommunen. Låt inte väntan på spel i superettan bli allt för lång.