Rödvita minnen om Klubba (Uddevalla HK)

Vi tar en sväng med tidsmaskinen igen och hamnar i Uddevalla i början av 1980-talet.

På bilden från vårt stora arkiv har vår dåvarande fotograf Gösta Axelsson samlat ihop stora delar av Uddevalla handbollsklubbs herrlag. Bilden sakar datumstämpel, men bör vara från början av 1980-talet?

Uddevalla handbollsklubb, tidigt 80-tal. Michael Johansson, Patrik Andersson, Christer Ström, Roberto Sölsnaes, Hasse Carlsson, Peter Holmstedt, Lars Bäckman, Åke Svanström (tränare), Peter Boström, Steve Johansson, Hans Boström, Lars Carlsson och Jari Eskelinen
Uddevalla handbollsklubb, tidigt 80-tal. Michael Johansson, Patrik Andersson, Christer Ström, Roberto Sölsnaes, Hasse Carlsson, Peter Holmstedt, Lars Bäckman, Åke Svanström (tränare), Peter Boström, Steve Johansson, Hans Boström, Lars Carlsson och Jari Eskelinen

Klubben bildades 1942 och var dominerade länge handbollsscenen i stan innan lokalkonkurrenten Kroppskultur kom och tog över platsen som störst och bäst.

Många profiler fostrades i ”Klubba”

Klubben fostrade många framstående spelare och ledare . Förre förbundskaptenen och handbollsprofilen Per Johansson, med bland annat EM-silver och UVM-guld, är kanske den mest kände.  En annan UHK:are med internationella meriter är Michael Koch som senare spelade för Redbergslid och 1972 deltog i det svenska landslag som blev sjua vid OS i München.

Andra namn som kan förknippas med ”Klubba” som den tydlig Uddevalladialekt kallades i folkmun?  Örjan ”Bubben” Svanberg tog SM-guld med Ystads IF och Niclas Gonzales samt Claes Andersson (tränare) med Drott.  En annan elitspelare var Henrik Andreasson som gjorde sex säsonger i Sävehof med bland annat Europaspel innan han så småningom återvände till Uddevalla, men då till Kroppskultur där han var lagkapten under några år i elitserien. Internationella domarna Mirza Kurtagic och Mattias Wettervik är andra som fått sin handbollsskolning i UHK. Det finns förstås fler som förtjänar att omnämnas – bidra gärna med minnen och namn på kända UHK:are i kommentarsfältet här nedanför!

Lades ned 2009

2009  lades klubben ned då klubben inte längre lyckades locka tillräckligt med ungdomsspelare, men i mångas hjärtan och minnen lever ”Klubba” vidare.