Gary Lineker har fel – fotboll är inget enkelt spel

En sak måste jag slå fast innan du börjar läsa det här. Det här är inget enkelt blogginlägg. Det är lika krångligt som fotbollen har visat sig vara flera gånger den senaste tiden.

911113 Gary Lineker, England © BildbyrŒn - © 7
Gary Lineker i Englands tröja 1991. Bild: Bildbyrån

Ni vet det där citatet som Gary Lineker lär ha sagt någon gång för 25 år sedan. Det som går något i stil med: ”Fotboll är ett enkelt spel. 22 spelare jagar en boll i 120 minuter och sedan vinner Tyskland på straffar.”

Komiskt förstås för att England aldrig lyckas vinna en straffsparksläggning och för att Tyskland ofta står i vägen i mästerskapen.

Jag tänker på det där citatet ibland. Och den här hösten lite mer ofta. Fotboll kan vara så krångligt. Låt mig förklara.

Först: När det blev klart med kval för ”Kral” och hans IFK Uddevalla fick jag uppdraget att reda ut hur det spelades. Efter att ha satt mig in i detaljerna blev den en lång artikel som du kan läsa HÄR. Vet inte om det blev lättare att förstå den långa och krångliga vägen i alla fall.

Sedan: Inför den sista omgången i superettan riskerade Ljungskile och Assyriska att hamna på exakt samma poäng, målskillnad och inbördes möte. 2-0 och 1-1 i de avslutande matcherna behövde falla in och var inte på något sätt några otroliga siffror. Det skulle i så fall innebära en match mellan lagen på neutral mark, för att skilja dem åt. Den matchen hade i sin tur skjutit upp det verkliga superettankvalet. Visst kunde det blivit krångligt. Läs om det HÄR.

Till sist: I helgen spelades Rastacupen i Vänersborg. Rössö vann damturneringen till slut men vägen fram var minst sagt märklig. Efter gruppspelsrunda två slutade Rössö och Åsebro/Brålanda på exakt samma resultatrad (se bild). Faktiskt kunde även Lidköping ha gjort det om det blivit 1-1 i deras sista match. Efter det verkar en palaver ha utspelat sig. Lagkaptenen Emma Christensen fick vara med om en slantsingling – och vann den. Men när Rössö trodde att de skulle spela semifinal fick de reda på att Åsebro/Brålanda hade lämnat in en protest, och fått den godkänd av arrangörsföreningen Brålanda IF. Läs mer HÄR.

skarmklipp

Rössötränaren Niklas Christensen hade inte ansvaret för laget i Rastacupen utan var bara på plats i publiken under händelsen och berättar att han aldrig upplevt något liknande.

– Det var pinsamt, arrangörsföreningen godkände sin egen protest. Det var luddiga regler och det behövs ett förtydligande. Samtidigt gick det bra för Rössös del, vi fick mycket energi av det, säger han.

Rastacupen var för övrigt den tredje inomhuscupen som Rössö ställde upp i under hösten. Den första var Höstblixten (med Niklas Christensson som tränare) och där förlorade de i semifinal.

Efter det har det blivit två turneringssegrar (utan Niklas Christensson som tränare). Något som han själv fått höra flera gånger nu.

– Du är inte den första som påpekar det, skrattar han. Men jag ser det positivt. Jag är inget stort fan av futsal och få lite mer tid med familjen nu. Anna Blom och Sara Johansson coachar laget väldigt bra och så länge vi vinner är jag nöjd.

Närmast väntar Luciacupen och sedan Rössö cup. Räkna med att Niklas Christensson inte finns med som tränare då.