Parkour – cool sport på frammarsch

Häromdagen skrev jag en artikel om att Uddevalla Gymnastik & Parkour får 450 000 kronor av Thordénstiftelsen för att kunna bygga en utomhusanläggning i anslutning till Rimnershallen. Det föranleder en spaning kring hur coolt jag tycker att parkour är.

För det första är det värt att notera att Uddevalla Gymnastik & Parkour gör en jätteinsats för barn och ungdomar i Uddevalla kommun. Ett bevis på att sporten är populär är inte minst det faktum att man just nu har 250 killar och tjejer som står i kö för att få vara med. Precis som ordföranden i klubben, Thomas Lindsta, så tror jag att parkour ligger i tiden och är ett väldigt bra alternativ för de som inte är intresserad av att syssla med traditionella idrotter, typ lagidrotter som fotboll och handboll. Så bra i dessa tider när allt fler ungdomar är stillasittande och sitter hemma vid datorn i stället för att röra sig.

I parkour tävlar man inte heller utan det är en träningsmetod som kortfattat går ut på att träna kroppen till att på ett smidigt och kontrollerat sätt kunna forcera olika typer av hinder i omgivningen utan hjälpmedel. Parkour innehåller rörelser som hopp och rullar, olika tekniker för att forcera hinder, och även övningar för att testa fysisk och mental styrka hos utövaren.

Parkour är inte tävlingsinriktat och saknar ett poängsystem. Parkour grundades i Frankrike främst av Raymond Belle och David Belle. Namnet parkour härstammar ifrån ’’parcours du combattant’’, eller på svenska hinderbana, som fransmannen George Hérbert introducerade inom militären i syfte att träna soldater.  (Källa: Wikipedia)

Vill man tävla i parkour kan man göra det, men då heter sporten free running. Jag har skrivit om detta flera gånger tidigare. Bland annat träffade jag uddevallakillarna Oskar Öhrn och Nathaphon Sermjan för två år sedan. Dessa killarna var med i SM i free running där de slutade tvåa och fyra. Oskar var sedan med i Ninja warriors på TV där han slutade femma.

Oskar Öhrn i aktion på Tureborg 2014.
Oskar Öhrn i aktion på Tureborg 2014.
Nathaphon Sermjan slutade fyra i SM i free running 2014.
Nathaphon Sermjan slutade fyra i SM i free running 2014.

Jag skrev också om parkour när föreningen i Uddevalla var helt nybildad. Jag blev så imponerad och är det fortfarande. Vill ni imponera på mig – kör parkour. Det går alltid hem.

LÄS MER: Oskar tvåa i SM i parkour

Men parkour går inte och beskriva med ord. Man måste se det med egna ögon. Kolla in en av världens bästa HÄR.