Karlsson – världens bästa Louise Karlsson

Det kom inte som någon direkt överraskning att simmardrottningen Louise Karlsson från Uddevalla på nytt skulle dyka upp på prispallar och i rekordlistor.

13 år efter att karriären avslutats var det dags igen.

LÄS HÄR: Nytt världsrekord för Louise Karlsson

Rekord i medaljer

På 90-talet sopade hon hem otaliga SM. 1992 slog hon svenskt rekord i antal SM-guld vid samma tävling med sex individuella – vilket slogs av Sarah Sjöström i november 2014 – och tre i lagkapp, sammanlagt nio stycken.

Internationellt blev det 16 EM-medaljer, vara hälften guld samt fyra VM-medaljer där guldet 1997 på hemmabana, i ett för tillfället till simhall ombyggt Scandinavium (bilden här nedanför), var en självklar höjdpunkt. För egen del var det en av de riktigt stora sportupplevelserna jag fått vara med om.

970420 Simning, kortbane-VM: Louise Karlsson med guldmedalj efter 200 medley © BildbyrŒn(20567 )Foto: Bildbyrån

Av Bohusläningen belönades hon med tidningens prestigefyllda guldmedalj för årets bästa idrottsprestation vid inte mindre än tre tillfällen. Hennes framfart gjorde till och med att juryn fick skriva om reglerna som egentligen bara medgav ett enda guld.

Hon har sedan bevisat sin idrottsliga allsidighet i andra sammanhang som i SVT:s Mästarnas mästare och TV3:s Superstars.

Vinnarskalle deluxe

Hon är en ständig medlem i den lilla krets av de tjuriga vinnarskallarnas förening med medlemmar som Peter Forsberg och Charlotte Kalla. Jag kan försäkra att den som mött den fokuserade ”mördarblicken” aldrig någonsin glömmer den.