Nostalgi på hög nivå

Tillbringade torsdagskvällen tillsammans med min kollega Christer Lindgren på Bohusläns Museum där min far Per-Olof Andreasson och Hans Bäckström berättade och visade bilder från IFK Uddevalla och Oddevolds historia. Dessa båda herrar har en enorm kunskap om gamla tider och ett minne som är utan dess like. Att de kommer i håg alla namn, årtal och resultat är så imponerande. I bland fick de dock ta hjälp av publiken för att få kompletta laguppställningar. Men det är ändå väldigt roligt att höra på. Nörderi på hög nivå, men så roligt att lyssna på.

Jag visste inte om att Gustaf B Thordén faktiskt vände sig till IFK Uddevalla för ett samarbete med Varvets IK i ett första läge. Men IFK Uddevallas styrelse sa nej och då gick han vidare till Oddevold. Och där blev det ju som bekant ett framgångsrikt samarbete.

Ett tips till mig själv: Att se till så alla dessa historier och anekdoter som finns om gamla tiders fotboll och andra idrotter i Uddevalla sparas på något sätt. De får inte bara glömmas bort.

Hans Bäckström berättade historier från sitt liv som oddevoldsupporter,
Hans Bäckström berättade historier från sitt liv som oddevoldsupporter,
Per-Olof Andreasson berättade om sitt liv som IFK Uddevalla-supporter.
Per-Olof Andreasson berättade om sitt liv som IFK Uddevalla-supporter.
En bild som visades var den från Gåsafotbollen i Uddevalla den 26 oktober 1958. Alla spelare vann varsin gås.
En bild som visades var den från Gåsafotbollen i Uddevalla den 26 oktober 1958. Alla spelare vann varsin gås.