Gästblogg: Publiken bar fram Sverige – EM-festen har börjat

I går startade handbolls-EM och inledningen blev bästa möjliga för Sverige. Vinst med sex bollar gör att Sverige i stort sett är klara för mellanrundan, dessutom med en god chans att plocka med sig viktiga poäng till de tre matcherna i Göteborg.

Reportern Thomas Bennelind är i Stockholm och bevakar för Bohusläningen. Läs hans matchtext här. Han har också skickat några rader till bloggen som du kan läsa här under:

Mästerskapsfrossa, eller ett unikt tillfälle att rida på vågen av stödet från 7900 åskådare på Hovet? Det dröjde cirka 25 minuter innan landslaget, med Kroppsfostrade Jenny Alm och Johanna Bundsen, insåg att det inte fanns tid för rädsla, tvivel och kval om det skulle bli seger i EM-premiären.

Sveriges superstjärna Isabelle Gulldén satte landslagets första mästerskapsmål på straffkast. ”Bellas” glädje – och kanske även lättnad – gick inte att miste på och Hovets tak höll då på att lyfta.

11wwFoto: Bildbyrån

Inför matchen talade såväl experter som ledare om vikten av att få försvarsspelet att fungera. Inledningsvis var det bara Lugis lagkapten och försvarsdrottning Anna Lagerquist som levererade.

Johanna Bundsen fick en tuff start i målet när spanjorskorna satte hög fart i rullen och agerade tveklöst i genombrotten mot ett svenskt landslag som såg ut att vara tagna av stundens allvar.

Vid ställningen 7–7 ledde också den spanska målvaktskollegan Silvia Navarro räddningsmatchen med 5–0.

Team Esbjerg-proffset Jenny Alm fick chansen från start av förbundskapten Henrik Signell – och hon tog den – till viss del.

En bra inledning, med bland annat kvittering till 2–2 och fina inspel till mittsex, varvades med ett par missade avslut och tveksamma beslut. Efter drygt 18 minuter byttes också Sävehof-spelaren Jamina Roberts in i offensivt-spel istället för Alm.

Men det här var annars en match som Sverige bara skulle vinna; med det magiska stödet från läktarplats kändes allt annat än två poäng och seger nästintill overkligt.

Lagets momentum kom när Spanien fick en spelare utvisad vid ställningen 8–8. Med tre minuter kvar av första halvlek hade svenskorna gjort, ett vad som senare skulle visa sig, ett matchavgörande ryck till 13–8. Atmosfären i Hovet var då närmast elektrisk.

I andra halvlek får vi se ett Sverige som höjt sig på samtliga plan. Kroppstjejerna Jenny Alm och Johanna Bundsen har, liksom resten av laget, gett sig sjutton på ge åskådarna och sig själva den bästa tänkbara EM-starten på hemmaplan.

Jenny Alm kommer starkt tillbaka i andra halvlek. Med sina fem mål totalt blir hon bästa Sveriges bästa målskytt ihop med Farsta-tjejen Nathalie Hagman – som med sitt spel gav ett glädjande besked efter hennes skadebekymmer inför EM-starten.

Sedan är det svårt att inte bli imponerad av hur bra mittsexan Anna Lagerquist är. 23-åringen styr och ställer i mittblocket med en självklarhet som andas mångårig mästerskapsrutin.

Vad vi ser här är kanske nästa stora stjärna i svensk handboll..?

Tillsammans med bland andra Sabina Jacobsen och Johanna Bundsen är de starkt bidragande till att bland annat Spaniens spelmotor Marta Mangué gör endast tre mål.

Uddevalla-tjejerna Alm och Bundsen pustade ut i den mixade zonen. Nöjda med segern men också redan mentalt på väg till tisdagens match mot Slovenien. Med den ”åttonde spelaren” bakom laget kan drömmen om ett EM-guld mycket väl bli sann.

För övrigt, då? Jo, den fina servicen från EM-arrangörerna till oss journalister tycker jag är värd att nämna. Bra ordnat med resultatrapporter och tillgänglighet. Sedan är det bara att lyfta på hatta för de svenska fansen – vilken stämning och vilken start!

Vad kan bli bättre? Isabelle Gulldén gör ”bara” två mål. Med sin stjärnstatus och kapacitet kommer även ansvaret. Klev stundtals fram och gjorde vad hon skulle – men det finns så mycket mer att hämta och krävs även av henne om Sverige ska vinna guld.

Text: Thomas Bennelind