Bundsen – kom ihåg var ni läste namnet först

Vikten av att vara ödmjuk lärde jag mig av salig mor och far.  Såhär efter Sveriges premiärseger i handbolls-EM ska jag ändå be om att få skryta en smula. För att förklara detta måste vi dock gå tillbaka i tiden.

När jag för tio år sedan senast lämnade den här redaktionen sammanfattade jag i en krönika tio mycket händelserika år som sportchef. Det blev tillbakablickar på en fantastisk lokal idrottstid. Bland annat om VM-guld i simning, två lag i fotbollsallsvenskan och två lag i handbollens elitserie. Det var också VM-cross, O-ringen-orientering, friidrott i toppklass och annat som vi då hade förmånen att få bevaka.

I krönikan dristade jag mig också att försöka kika in i framtiden. Redan då hade flera nya idrottstalanger börjat sina idrottsresor. Dessutom hade några knattar av olika skäl fångat min uppmärksamhet. Jag kunde inte låta bli att namnge några av dem och lade till, hälften på skämt, hälften på allvar: ”Kom ihåg var ni läste deras namn först”.

Både Alm och Bundsen var med på listan

På söndagskvällen satt jag som många andra och jublade åt de svenska handbollsdamernas seger mot Spanien. Mest gladdes jag förstås åt Uddevallatjejerna Jenny Alm och Johanna Bundsen. Båda hade en plats i min nu över tio år gamla krönika.

Jenny Alm var tidigt en tydlig talang i ungdomshandbollen och att hon på sikt skulle bli en stjärna var de allra flesta överens om.

bb161130ds014

Med Johanna Bundsen var det en annan sak. Hon dök upp i min bil. Vi var på väg till ungdomsturneringen Norden cup i Göteborg i mellandagarna 2005 där min dotter Fridas lag skulle spela och den ett år yngre Johanna kallats in som extramålvakt.

Nu är Johanna Bundsen en världsspelare mellan stolparna. Då var hon dock en mycket tystlåten 14-åring som mellan matcherna mest tittade ned i marken och minst av allt försökte ta plats bland de äldre tjejerna. På planen syntes däremot att det i denna blyga tjej fanns en stor talang och en extraordinär vinnarskalle så jag la hennes namn på minnet och den korta listan av morgondagens troliga stjärnor i min krönika.

Senare gjorde hon sin prao hos oss på Bohusläningen.  Efter den tiden och genom den fortsatta vänskapen med min dotter har jag förstås följt Johanna Bundsens resa mot toppen och välförtjänta framgång med extra stort intresse.  Så visst jublade jag åt den svenska segern och lite extra åt hennes storspel i målet.

Ett annat namn på den unga talanglistan var ett riktigt långskott som också gick in. Det återkommer jag till framåt våren.

Här nedanför kan du läsa delen ur krönikan 6 mars 2006 – om ni nu inte kom ihåg var ni läste det först…

BN-20060306-2-028-BNT (Page 28)