Sverige behöver kanske en väckarklocka?

Frustrationen har varit stor, både på plan och vid sidan om, kring det svenska damlandslaget i handboll. Laget har blandat riktigt bra spel med mindre goda insatser, men har trots allt fortfarande en medaljchans.

Kanske är det truppen som inte räcker till mer än så i den tuffa konkurrensen. Kanske beror det på coachningen, kanske är det den individuella skärpan som saknas, en kombination av dessa och andra saker eller något annat. Vi i media har analyserat, kritiserat och spekulerat.  Det var också på förhand givet att förbundskapten Henrik Signells uppmärksammade petning av rutinerade Linnea Torstenson skulle komma upp i samband med svenska motgångar.

Johansson blev arg

Det svenska niometersskyttet har inte lyckats enligt förväntan så när förre förbundskaptenen Per Johansson från Uddevalla i en kvällstidning i torsdags fick frågan så konstaterade han ”Sverige hade mått bra av att ha Linnea med”. Rubriken blev dock :

czjmnpbusaay4hd

Det fick Johansson att – på kvällstidningsspråk – rasa. På Twitter ansåg Johansson att rubriksättandet var journalistikens ”fulaste och lögnaktigaste tryne” då han ansåg att han inte alls dömt ut Signells petning utan mer uttryckt en egen åsikt om Torstensons vara eller inte vara i truppen.

Så här i efterhand har ilskan lagt sig sedan Johansson – sedan länge själv aktiv inom media – och artikelförfattaren pratat ut om det inträffade och gått vidare.

Klarspråk viktigt i ledarskapet

Rubriker ska locka till läsning, men de ska förstås inte vara falska och det tror jag de flesta är överens om.

I våra mångåriga kontakter med Per Johansson har jag och mina kollegor serverats många fina citat som vi förstås försökt att återge korrekt och i sitt sammanhang.

Johansson har – liksom bland andra Ulf Schefvert – alltid talat klarspråk och jag har själv hört dem – ibland genom dörrar och väggar – vara mycket tydlig till egna spelare. Det är bra. En ledare måste vara det emellanåt och ibland kan effekten nog bli större om media också återger den aktuella kritiken.

Det där är en sorts symbios. Tränaren kan sätta extra press på sitt lag och en eller flera spelare. Om dessa synpunkter levereras i omklädningsrummet kallas de numera ofta för en hårtork efter Sir Alex Ferguson, Manchester United som lär vara en förebild i denna form av kommunikation. Väckarklocka är kanske en mjukare form av den verbala frustrationen, men syftet är det samma – att få till en skärpning.  Media å sin sida tackar förstås för några bra citat som kan leda till rubriker, löpsedlar, lösnummerförsäljning eller som numera – klick på en sajt.

bb161210zz075Anna Lagerqvist under förlustmatchen mot Holland.
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

En klassisk väckarklocka

En av Johansson mer klassiska väckarklockor levererades vid VM i Brasilien 2011 där han efter en seger, men blek insats mot Uruguay i Aftonbladet svingade friskt mot sina spelare. Så här föll några av orden:

– Motorsågen går nu. Och det ska den göra.  Vi har i varje fall 12 eller 13 fullblodsproffs som är med i det här laget. De har handbollen som sitt yrke. Punkt! Gör vad ni vill med de citaten.

Vad vill du se taktiskt mot Kroatien som vi inte såg i dag?

– En helvetes massa. Ni har inte plats för allt det i tidningen.

Hur mycket använder du oss i media nu för att sätta fart på spelarna?

– Äh, det blir bara löjligt om jag sätter på mig tomtemasken och svarar något annat än det jag gjort. Vi har ju sett samma match!”

bb141023cs037Per Johansson. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Just den här väckarklockan fick kanske inte någon omedelbar effekt då Sverige slogs ut i mellanrundan och slutade nia. Trots det är klarspråk alltid bra så länge det som kommuniceras är relevant, sant och förstås framförs direkt till den eller de som berörs.

Kanske är det en väckarklocka som behövs i det svenska handbollslaget just nu? Något måste i alla fall hända om det ska bli en svensk fest i Scandinavium.