När Gunnar Gren tränade Oddevold

oddevild760001111111

Dagens besök i tidsmaskinen tar oss till sensommaren 1976 där IK Oddevolds representationslag ställt upp för fotografering vid ett träningsläger i Hamburgsund 1976.

Bakre raden från vänster: Jan Kristiansson, Kent Lundqvist, Tommy Larsson (numera Staf), Mikael Anderberg, Milorad Zivkovic, Tommy Reinhardt och Gunnar ”Il Professore” Gren. Främre raden från vänster: Stig-Erik Andersson, Bengt ”Sotis” Johansson, Lembit Mandel, Christoffer Adamsson och Ronny Dahlqvist.

Det var den här säsongen som legendaren Gunnar Gren kom att spela sin sista tävlingsmatch i en fantastisk karriär när han hoppade in i säsongens sista match på Rimnersvallen där Oddevold besegrade Bengtsfors med 7–1.

Lagets överlägsna serieseger i division 4 Bohuslän-Dal var då sedan länge säkrad. I samma match  A-lagsdebuterade också Olof Engelbrektsson som 20-år senare senare kom att bli allsvensk tränare för Oddevold säsongen 1996.

Grens fantastiska karriär

Gunnar Olsson föddes 31 oktober 1920 i Göteborg. 1958 bytte han namn till Gren som var hans farfars soldatsnamn.
Han började sparka boll i klubbar som Silverkällans IK, BK Strix och Lindholmens BK. Seniorkarriären inleddes 1937 i Gårda BK och fortsatte sedan i IFK Göteborg.

Karriären som proffs inleddes 1949 i italienska AC Milan. Den fortsatte i AC Fiorentina och Genoa CFC. Hemma i Sverige igen 1956 spelade han för Örgryte IS, Gais och slutligen som 56-åring i IK Oddevold.
Gren gjorde 462 klubblagsmatcher varav 217 i Italien och totalt 142 mål. I landslaget blev det 57 landskamper och 32 mål. Han var med och tog ett olympiskt guld i London 1948 och var med i det svenska landslag som tog VM-silver på hemmaplan 1958.

Gunnar Gren blev 1946 den förste att få Guldbollen som landets bäste fotbollsspelare. I Italien utnämndes han två gånger till ligans främste utländske spelare och var i Milan en del i trion Gre-No-Li med Gunnar Nordahl och Nils Liedholm.
Tränarkarriären, som pågick mellan 1952 och 1979, började med AC Milan och slutade med Norrby IF.
10 november 1991 gick Gunnar Gren ur tiden. Han blev 71 år.
1993 restes Gunnar Grens staty som är placerad utanför Gamla Ullevi.