När IFK Uddevalla vann junior-DM 1961 – i ishockey

För 55 år sedan var det mycket som var annorlunda på den lokala sportscenen. Ishockeyn hade till exempel, liksom många andra sporter, betydligt fler aktiva lag i distriktet, men få, nästan ingen, bar hjälm.

Under dagens upplaga av Tidsmaskinstorsdag, vårt återkommande grävande i bildarkivet, hittade vi den här gången ett referat från en junior-DM-final. Så här löd referatet från 29 december 1961:

”På en utomordentlig isparkett vann i går kväll IFK Uddevallas juniorlag årets DM-final mot gästande Dals Långed. Siffrorna skrevs till 4-1 (0-0, 4-1, 0-0) efter att hemmapojkarna under hela speltiden haft ett fast grepp om spelet.

I det segrande laget höll backarna Lars Liesén och Leif Carlsson effektivt rent framför den egna kassen medan A–kedjan med Kennet Sandberg, Lars-Ove ”August” Hansson och Conny Karnström visade det bästa i anfallsväg.

Dals Långeds tongivande spelare var forwardspojkarna Sören Erixon och Reinhold Skoglund. Den förstnämnde gjorde gästernas enda mål när ställningen var 4-0 till IFK.

IFK:s målskyttar: Ove Henriksson, Lars-Ove ”August” Hansson, Conny Karnström och Leif Carlsson ett vardera. Dals Långed: Sören Erixon ett.

Matchen dömdes mycket bra av Gösta Blomgren, Trollhättan.

Rolf”

1212Laguppställningen:  Stående från vänster lagledaren Harry Strand, Lars-Ove ”August” Hansson, Hasse Parmdahl, Lennart Ohlsson, Kennet Sandberg, Conny Karnström. Knästående från vänster Lars Yiesén, Leif Carlsson, Kent Jansson, Ronny Andersson, Ove Henriksson, Ingemar Källman.

Troligen spelade matchen på en rink på Walkeskroken där IFK Uddevalla höll till. Lokalkonkurrenten Odin höll till på Odinsborg, nära Skeppsviken. 1962 byggdes Prostängen där ishockey sedan spelades fram till 1980-talet då rasrisken och behovet av inomhusspel ledde fram till dagens ishall på Fridhem.

Finns några av er kvar bland våra läsare? Har du mer att berätta om bilden? Hör av dig till Bohusläningens sportredaktion.