Extramaterial: ”Mitt hjärta är fortfarande grönvitt”

Tidsmaskinen snurrar vidare och den här gången skruvar vi tillbaka tiden till den 27 januari 2017. Mikael Appelgren hade precis spelat handbolls-VM för Sverige och var hemma i Uddevalla. Jag träffade honom på Yerba och vi pratade en lång stund över var sin kaffe latte.

Det blev till en intervju som du kan läsa här: Äpplet om: tysta fransmän, besvikelse och kebabsås

Det var inte allt vi hann prata om. Faktiskt var det bara knappt hälften av hans ord med i den texten men var inte ledsen för det. Jag kan ge er resten här i bloggen. Ytterligare en del av samtalet. Vi kan kalla det för extramaterial.

Vi börjar med betyget som följde efter det starka mästerskapet. Sveriges mest initierade handbollsreporter och den som bevakar landslaget hårdast, Aftonbladets Johan Flinck, gav Mikael Appelgren betyget fyra plus efter VM-turneringen.

”Snuddar nästan vid fem plus. Klev fram direkt när han fick chansen efter att stått bakom Mattias Andersson. Sveriges nye världsmålvakt som kan hålla många år till.”, skrev han.

Den ende som fick högsta betyg är Jim Gottfridsson.

– Det har gått bra och det är kul att få ta över efter Mattias Andersson. Det är jätteskoj att få sådana ord säger Appelgren om omdömet.

Sverige blev till slut sexa i VM efter att ha förlorat i kvartsfinalen mot Frankrike.

– Om någon före VM hade sagt att vi skulle komma före Tyskland och Danmark så hade jag tagit det.

Vad kan det bli av det här unga laget?

– Vi fick namnet ”Young guns”, det var jag och Jesper Nielsen som låg bakom det tillsammans med Flinck på Sportbladet. Jim Gottfridsson ville att vi skulle heta ”det fräcka landslaget” men vi tyckte att det lät töntigt. Vi är unga även om jag och Jesper är bland de äldre. Det finns stor potential som vi kan bygga vidare på. Jonas Källman var inte med heller och han är en fantastisk spelare. Vi vet att vi har gjort det bra men det gäller att inte flyga iväg utan att fortsätta arbeta med det vi har, vi har förutsättningar att bli ännu bättre.

En nyckel till framgången och det publika genomslaget för det svenska laget handlar om delaktighet.

– Alla får en roll i gruppen och vågar ta för sig både på och utanför planen. Det är en konkurrenssituation där alla har chansen att få spela. Utanför har vi har jobbat med teambuilding så att vi lärt känna varandra på ett personligt plan. Vi har gjort saker tillsammans och skapat en gruppkänsla.

Kristjan Andrésson tillträdde som ny förbundskapten under hösten och har snabbt satt sin prägel på det nya, unga landslaget.

– Det är hans tänk som slagit igenom. Ett framgångskoncept där alla strävar efter samma mål.

Som handbollsmålvakt får man många skott på sig under en match. Ingen kan rädda alla, istället gäller det att tänka annorlunda för att ge sig själv bästa möjliga chans att rädda så många som möjligt.

Hur gör man för att glömma ett mål – eller en räddning?

– Det är det som är tricket med att vara målvakt, att gå vidare. Man får inte leva kvar i ett misslyckande eller en räddning. Jag försöker inte att titta på resultattavlan för mycket för då är det lätt att tappa fokus. Jag vill ha samma känsla inför nästa boll. Och sedan nästa boll, och nästa… Den är inte död förrän vi har den. Det är en konst att ladda om hela tiden.

Hur mår kroppen nu?

– Jag har fått en liten förkylning men annars blir det rehabilitering för knäna och axlar. Lite på cykel och långdistans som gäller nu.

Hur mår handen?

– Det känns bättre nu. Jag kan nog slippa den där hemska tejpningen som jag hade i VM. Det var segt i slutet att göra det två gånger om dagen. Många i laget tyckte att det såg roligt ut och vi kallade den för ”le hook”.

Appelgren försöker också att vara med på någon Kroppsträning när han är hemma.

– Jag brukar vara med och köra om det går. Det är kul att komma tillbaka, jag har spelat många år med Viktor Olofsson och Christoffer Hermansson. Jag har alltid en anknytning till Kropps och det väcks många goda minnen och på något sätt är jag samma person som jag var när jag spelade här, bara att jag är på ett annat ställe nu. Mitt hjärta är fortfarande grönvitt.

På måndagen var han tillbaka i södra Tyskland. Då drog Rhein-Neckar Löwen igång träningen igen efter EM. Först ut är Bundesligas allstarmatch som spelas i Leipzig på fredag kväll.

– Det är mer underhållning än riktig match. Klart vi ska spela lite men det blir väl inte 100 procent. Vi är tre målvakter som delar på det. Jag, Mattias Andersson och Niklas Landin spelar nog 20 minuter var.

Samtidigt kommer det att vara tuff träning med Rhein-Neckar Löwen som återstartar Bundesliga veckan därpå.

– Det är lite försäsongstänk med matcher under veckan efter som betyder lite mer, då gäller det att vara där.

Rhein-Neckar Löwen har bortamatch mot Hannover den 15 februari.

Mikael Appelgren 3