TV: Storslagsmålet i norsk handboll

Handbollens företrädare är ofta stolta över att det är hårda, men ärliga tag inom deras idrott. Oftast, får man kanske tillägga efter söndagens match i den norska andradivisionen.

Ett handbollsderby i norska Sandefjord är aldrig någon lek och i söndags blev det bokstavligen blodigt allvar. Då möttes lokalkonkurrenterna Runar IL och Sandefjord i en viktig match i kampen om uppflyttningsplatser till norska handbollsligan.

Det blev, som sig bör, en kamp ända in till slutsignalen. Sandefjord var med 25 sekunder i ledning med 29-28 och med bollen, men blåses av för passivt spel – och det var då den stora dramatiken började, något som Handbollskanalen var först att berätta om.

Rött kort och straff – med fem sekunder kvar

Sandefjords elvamålsskytt i matchen, Simen Holand Pettersen täckte bollen på för kort avstånd vilket gav honom rött kort och inte nog med det, dessutom straffkast för Runar trots att förseelsen skedde mitt på planen. Detta då domarna bedömde Holand Pettersens agerande som spelförstörande agerande.

Runars Herman Gjekstad fick det tunga ansvaret att med fem sekunder kvar försöka rädda oavgjort. Hans finter och avslut lurade dock inte Tarjei Hamborg som räddade och blev Sandefjords matchhjälte.

Men det då det hände. Straffmissaren Gjekstad som i besvikelse legat kvar på golvet hade just rest sig när en inrusande och segerrusig Sandefjordspelare knuffade till honom så han åkte i backen. Reaktionen från spelarna i Runar lät inte vänta på sig. De satte därefter full fart in i högen av firande motståndare för att få tag knuffaren.

Efter en stunds tumult infann sig lugnet åter på banan och i alla fall vissa delar av lagen tackade varandra för matchen. Det återstår att se om händelsen kommer att utredas av handbollsförbundet och att knuffaren får ett välförtjänt straff.

VIDEO: Se dramatiken här. Gå till 1.40.00 in i sändningen

Fransson spelade för Runar i åtta säsonger

En som har spelat för såväl Runar som Sandefjord är förre världsmästarmålvakten Mats Fransson från Lysekil. Han vet mycket väl hur heta känslorna i ett handbollsderby i Vestfold kan vara.

I söndags hade han tankar på att åka upp för att se matchen, men avstod till slut. När Bohusläningen ringer har han just sett bilderna från Runarhallen och reagerar med avsmak.

– Fy så dåligt. Va fan, klart att Runarkillarna reagerar. Hade jag varit med så hade jag varit först in i högen, säger den under karriären så temperamentsfulle Lysekilsbon som har Runar något närmare sitt hjärta.

Den fullsatta hallen var under åtta säsonger hemmaplan för Fransson som just njuter av sin första helt handbollsfria säsong på 38 år!

– Jag kan sakna nerven i matcherna, annars är det ganska skönt att vara ledig från allt det där, säger han och skrattar.

2917017

Kungen av Sandefjord. 1996 besökte vi Mats Fransson när han var proffs och stor stjärna i klubben Runar.