Engelske fotbollegendarens tid i Sverige

Dagens tidsmaskin tar oss till 1985 och en träff med en ung engelsk fotbollsspelare som så småningom skulle bli en legend i en av sitt lands största klubbar.

I vår resa genom gamla lokala sportbilder var det självklart att vi förr eller senare skulle komma till Dennis Wise och varför inte just idag, när han nyligen fyllt 50 år.

Wise började sin karriär som lärling i Southampton och när säsongen 1984/85 var över lånades han ut till ett sommaräventyr på den svenska västkusten med klubbkompisen Sean Priddle.

Mattsson väntade vid Englandsfärjan

Duon möttes av Grebbestadsledaren Bengt Mattsson på färjeterminalen i Göteborg.

– Frugan och jag var nere och hämtade dem. Det var två småkillar och Dennis såg inte mycket ut  för världen. Men de förde sig på planen. Det var aldrig några bekymmer utan det var trevliga killar, har Mattsson, ordförande i 37 år och lagledare i 31 år, tidigare berättat för Bohusläningen.

Mattsson omnämndes i Wises självbiografi där engelsmannen också avslöjade veckolönen i Grebbestad som 90 brittiska pund, ganska precis motsvarande 1000 svenska kronor i den tidens valuta.

blogg-Dennis-Wise-i-Grebbestad1
Dennis Wise mellan Bengt Mattsson och Mikael Malm efter en hemmaseger på Siljevi.

Wise gjorde skäl för lönen. På tio matcher i GIF:s A-lag blev det fem mål vilket gjorde honom till säsongens bäste målskytt i laget. Han hann dessutom med två mål i sin enda B-lagsmatch.

Tillbaka i England fick Dennis Wise ordentlig fart på karriären och tiden i Wimbledon när laget 1988 överraskande besegrade storfavoriterna Liverpool i FA-cupfinalen.

Nära 500 i Chelsea

1990 flyttade Wise till Chelsea där han under elva år spelade han 445 matcher för klubben och gjorde 76 mål. Han är just nu sjua i listan över mesta spelare i Londonklubben.

Ett av många mål i den blå tröjan var det här, en kvittering mot AC Milan i Champions League 1999/2000 som höll kvar laget i turneringen.

Han var lagkapten för det lag som vann FA-cupen 1997 och 1998, Ligacupen 1998 – där han utsågs till bäste spelare – och Cupvinnarcupen 1998. Dennis Wise var en del av ett framgångsrikt mittfält tillsammans med Gustavo Poyet, Roberto Di Matteo och Dan Petrescu.

Men hans år i Chelsea och senare Leicester och innehöll också incidenter som han själv berör i sin självbiografi . Hade det inte varit för alla disciplinära problem hade han troligen nått över 500 matcher för Chelsea. Bara under säsongen 1998/99 missade han hela 15 matcher efter olika avstängningar.

Mot slutet av karriären var Wise spelande tränare och senare tränare på heltid för Millwall. Där nådde han också sin hittills största framgång 2004 då laget nådde final i FA-cupen, men förlorade mot Manchester United. Därefter tränade han Southampton, Swindon Town och Leeds United och gjorde en kort comeback som spelare i Coventry City där han bland annat gjorde detta snygga mål

Han arbetade även i ledningen för Newcastle United under 2008, men fick lämna klubben efter mindre än ett år.

Landskamper för England

Total blev det 738 matcher och 120 mål i det engelskt serie- och cupspel.

Meriter

Wimbledon
FA-cupen:
Vinnare 1988
FA Charity Shield:
Finalist 1988
Chelsea
FA Cupen:
Vinnare 1997, 2000
Ligacupen
Vinnare 1998
FA Charity Shield:
Vinnare 2000
Finalist 1997
UEFA Cupvinnarcupen:
Vinnare 1998
UEFA Super Cup:
Vinnare1998
Millwall
FA-cupen:
Finalist 2004

I landslagströjan blev det en match med U21, tre matcher och ett mål i B-landslaget och 21 A-kamper där det blev tre mål. Bland annat matchens enda i en EM-kval borta mot Turkiet 1992.

Sean Priddle då? Ja, efter sina elva matcher och enda mål i Grebbestad återvända han också till England, men han och vännen Dennis resor tog sedan helt olika riktningar.

Medan Wise hamnade på de stora arenorna spelade Priddle i Tooting & Mitcham United, Exeter City, Brentford, Weymouth, St Albans City, Sutton United, Carshalton Athletic och Harrow Borough innan karriären 1994 avslutades i Southall. Så kan det också gå.

2 kommentarer om “Engelske fotbollegendarens tid i Sverige

    1. Tack! Kul att den här och andra tidsmaskiner verkar vara så uppskattade. Hör gärna av er med förslag!
      /Christer

Kommenteringen är stängd.