Konsten att förlora men ändå framstå som en vinnare

Man kan förlora – och i efterhand bli en ännu större förlorare. Man kan också göra tvärtom. Det där kan hänga på olika saker, som träning, begåvning och inte minst övning.

Vi var många som satte kvällsmackan i halsen när Luleå Hockeys tränare Petter Lasu Nilsson gick igång sekunderna efter att hans lag slagits ut SHL-slutspelet från av Malmö Redhawks. Ett bortdömt mål fick bägaren att rinna över på ett, inom svensk idrott, sällan skådat slag. Kolla bara klippet här nedanför.

Nilsson har, dessbättre, i efterhand bett om ursäkt för sitt exempellösa utbrott och riskerar förstås påföljder för sina verbala attacker.

Felet är förstås hans eget, men det borde kanske finnas någon i klubborganisationen som kanske kunde stoppat honom från att göra den där intervjun.  Att ställa känslomässigt påverkade idrottspersoner framför en kamera är kanske bra tv, men har man svårt att hålla humöret kanske man bör avstå – eller i alla fall kyla ner sig i någon minut.

Man kan göra på ett annat sätt…

Det går också att göra på ett annat sätt. Jag måste säga att mina känslor inför fotbollstränaren José Mourinho är något kluvna. Det går inte att förneka hans förmåga, men det går heller inte att bortse hans emellanåt obehagliga attityd mot motståndare, funktionärer och media.

webb1

José Mourinho och domaren Michael Oliver Foto: Eddie Keogh, Livepic

Hans förmågor bakom mikrofonen kan dock också imponera. Som senast efter Manchester Uniteds förlust mot ”Mous” gamla klubb Chelsea där en del domslut också var föremål för kritik. Domaren Michael Oliver fick höra ett och annat från portugisen under oxh strax efter matchen, men när det var dags för presskonferens höll Mourinho en kritisk, men lägre profil.

På frågan (4.30 in i klippet här nedanför) om hur han reagerade när hans gamla fans kallar honom för Judas är dock portugisen när han är som bäst. Korrekt och lagom arrogant.